nedelja, 08. april 2012

Priporočila gorskim kolesarjem

Slovenska kolesarska pobuda je na podlagi priporočil organizacij IMBA (International Mountain Bicycling Assotiation) in KTK (Komisija za turno kolesarstvo PZS) pripravila usklajena priporočila gorskim kolesarjem za vožnjo z gorskim kolesom. Slovenska kolesarska pobuda si bo v največji možni meri prizadevala za promocijo in uveljavljanje priporočil skozi svoje dokumente, informacijske poti in produkte z namenom, da priporočila tudi v praksi postanejo etični kodeks gorskih kolesarjev, s katerim se bodo (bomo) poistovetili in ga ponotranjili. Način kolesarjenja vpliva na odločitve in odnos lastnikov in upravljavcev zemljišč do kolesarjev.


Kolesari samo po poteh.
Ne puščaj sledi.
Nikdar ne plaši živali.
Če nisi prepričan, ali je pot odprta za gorska kolesa ali ne, se pozanimaj. Ne kolesari v območjih, kjer bi zaradi kolesarjenja lahko prišlo do nezaželenih okoljskih vplivov ali konfliktov z drugimi uporabniki naravnega okolja. Način kolesarjenja vpliva na odločitve in odnos lastnikov in upravljavcev zemljišč do kolesarjev.
Kolesari podlagi primerno. V mokrih razmerah izberi primerno pot, saj se razmočena podlaga hitreje poškoduje. Izogibaj se blokiranju koles. Uporabljaj obstoječe poti, ne delaj novih in ne ubiraj bližnjic. Kar si prinesel v naravo, odnesi s seboj.
Nenadna pojava, hiter gib in hrup plašijo živali, tako divje kot domače. Živalim daj priložnost, da se umaknejo. Ko kolesariš mimo konja, bodi pozoren in upoštevaj navodila jezdeca. Lese pusti tako, kot si jih našel.
Obvladuj kolo.
Odstopi prednost.
Načrtuj.
Upoštevaj hitrostne omejitve, priporočila in lastne sposobnosti. Neprevidnost lahko povzroči nesrečo. Za ovinki in mrtvimi koti vedno pričakuj ovire ali druge uporabnike.
Ne plaši drugih uporabnikov, opozori nase. Prijazen pozdrav je vedno dobrodošel. Bodi uvideven: upočasni vožnjo, vzpostavi komunikacijo. Če je potrebno, se umakni oz. sestopi s kolesa. Drugi nemotorizirani uporabniki imajo vedno prednost pred kolesarji, razen če je pot označena le za kolesarje. Izbiraj manj obiskane poti.
Upoštevaj lastnosti svoje opreme, lastne sposobnosti in posebnosti ture ter se primerno pripravi. Bodi samozadosten, vzdržuj opremo, pri sebi imej potrebne zaloge živil, prvo pomoč ter rezervno opremo in oblačila. Vedno nosi čelado in drugo primerno zaščitno opremo.

Peter Zajc, odprimopoti.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar