sobota, 26. julij 2014

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje javno predstavilo spremembe ZON

V četrtek, 24. julija 2014, je Ministrstvo za kmetijstvo (MKO) in okolje na Agenciji RS za okolje v Ljubljani organiziralo javno predstavitev sprememb glede vožnje v naravnem okolju, ki naj bi jih prinašal ZON. Poročilo o tem je dostopno na spletni strani MKO.

O tem kaj na bodo prinesli spremembe ZON smo na blogu odprimopoti.si pisali že 10. junija 2014. Na (ne)srečo ugotavljamo, da smo že takrat pravilno tolmačili, kaj lahko (ne)pričakujemo.

Za uporabnika se ne spreminja kaj dosti, malo več za organizatorje prireditev. Še vedno se bomo v znatni meri vozili nelegalno, saj ZON, ki dovoljuje vožnjo s kolesi po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča, ne velja na območju gozdov in planinskih poti. Da bo za bistvene spremembe potrebno spremeniti določila še treh zakonov, smo na blogu odprimopoti.si pisali  15. junija 2014.

So pa predstavniki MKO na provokativno vprašanje kolesarja med javno razpravo po predstavitvi in sicer kje se lahko po spremembah ZON vozim legalno oz. bolj legalno kot pred spremembami, odgovorili, da po utrjenih poteh nad gozdno mejo, ki niso planinske. Hm, katere bi to bile? In katero gozdno mejo, naravno ali antropogeno? Heh ...

Kljub temu pa ocenjujemo, da je javna razprava, ki jo je organiziralo MKO prinesla korak naprej. Še vedno pa bodo nadaljnja prizadevanja za celovito in sodobno ureditev gorskega kolesarjenja v naravnem okolju v Sloveniji morala temeljiti na prizadevanju gorskokolesarske skupnosti same.


Peter Zajc,
predstavnik odprimopoti.siNi komentarjev:

Objavite komentar