torek, 21. oktober 2014

Neuradno: na poljskih poteh smo legalni!

Odprimopoti.si je bil danes, 21. 10. 2014, skupaj s predstavniki drugih kolesarskih organizacij in Kmetijsko gozdarske zbornice, vabljen na sestanek na Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje. Cilj sestanka je bil določiti resorje, ki bi sestavljali medresorsko delovno skupino za reševanje problematike gorskega kolesarjenja v naravnem okolju. Ministrstvo je s tem izpolnilo zavezo, ki jo je dalo februarja 2014. Ko bo pripravljen uradni zapisnik srečanja, ga bomo objavili na naši spletni strani www.odprimopoti.si.

Hvala pa vsem, ki ste pošiljali vprašanje na Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Skupaj nam je ... uspelo! Zaenkrat neuradno, a vendar, smo prejeli mnenje, da za vožnjo s kolesi po poljskih poteh veljajo določila ZON (Zakon o ohranjanju narave) in ne Zakona o kmetijskih zemljiščih. 

Torej, vožnja po poljskih poteh kot "utrjenih poteh v naravnem okolju" je dovoljena, razen če temu nasprotuje lastnik zemljišča.

V produktivni diskusiji so se vsi udeleženi strinjali, da bi bilo smiselno "v duhu določil ZON" dopolniti tudi Zakon o gozdovih - torej dovoljena vožnja po vlakah in gozdnih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča.

Ministrstvo za okolje in prostor bo na osnovi današnjega srečanja pripravilo dopis kot pobudo za ustanovitev medresorske delovne skupine in pozvalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, da prevzame vlogo koordinatorja.

Počasi, a vztrajno, napredujemo.

Peter Zajc,
predstavnik odprimopoti.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar